Amikor kicsi voltam, emlékszem, hogy Anyával festettük a színes tojásokat, és akkor még nagyon élveztem a húsvéti készülődést. Vártam persze a locsolókat is, már hajnalban a legszebb ruhámban ültem... Nagy volt a rokonság, és faluról lévén szó, gyakorlatilag az összes korombéli kisfiú látogatására is bizton számíthattam - no és a bátyám barátaira is. Szóval nem voltak kevesen (ma bezzeg két kezemen meg tudom számolni a környékbeli kisfiúkat... de ez egy egészen más téma, jóval távolabbi területekre vinne...).
Aztán, ahogy teltek az évek, egyre terhesebbnek éreztem az egészet, lázadoztam a locsolás ellen, gyűlöltem a rettenetes "illat"felhőt, ami a nap végéig elkísért. Ekkor már Apukámmal festettük a tojásokat: a színt a vöröshagyma héjából nyertük, és különböző kötözési technikákkal díszítettünk. Egyre inkább a konyhában éreztem jól magam, inkább sütöttem, és kuktáskodtam Anya mellett.
Felnőtt koromban aztán húsvét hétfőre mindig valami jó kis programot találtam ki - általában kirándultunk a barátaimmal, később pedig Balázzsal. Amióta viszont Melinda megszületett, rájöttem a lényegre: hogy nem a vendégjárás a lényeg, pláne a locsolók, hanem az együtt töltött idő, amíg készülünk az ünnepre. A közös sütések, a lakás feldíszítése, a nagy nevetések, vagy azok a mondatok, amelyek ekkor hangzanak el, és örökre a szívembe égnek :)
Idén vettem először a bátorságot, hogy IGAZI tojásfestésre vállalkozzunk Melindával. Az elmúlt években még nagyon kicsinek éreztem őt a törékeny tojásokhoz és a mindenféle festékekhez. Inkább más módját választottuk a közös készülődésnek. Idén viszont már teljes gőzzel üzemelt Melinda hímestojás gyára. Nézzétek:
![]() |
Nagyon koncentrál |
![]() |
Itt azt mutatja, hogy melyik szín tetszik neki a legjobban |
A tojásfestés után következett a nagy kekszsütés :) A kislányom ugyanis egy jó ideje egyáltalán nem rajong a krémes dolgokért - legyenek akár édesek, akár sósak -, úgyhogy komoly kihívás mindig újabb ötletekkel előrukkolni például a szülinapján... Most azt találtam ki, hogy háromfajta édes sütit készítek, és abban reménykedtem, hogy talán mindhárom elnyeri Melinda tetszését. (Jelentem, máig kettő készült el, és eddig teljes a siker!)
A húsvéti kekszet csak az ő kedvéért ötlöttem ki. (A karácsonyi mézeskalácsot minden évben együtt készítjük, és tudom, hogy mennyire szereti kiszúrni a formákat a tésztából, imád pepecselni a lekenésükkel, díszítésükkel. Utána még hetekig emlegeti, akkora élmény ez neki.) Látni fogjátok, hogy ez a keksz igazi kislányos aprósütemény, már ami a díszítést illeti. A tészta maga nagyon is megállja a helyét bárhol, Habliliomnál láttam, és kicsit átvariáltam. A tésztát előző este összeállítottam, és mert elég lágy, egy egész éjszakát pihentettem a hűtőben. Másnap pedig jöhetett a móka, amit kis segítőm igazán élvezett :)
![]() |
Nem tipikus omlós tészta alap :) |
![]() |
Irány a hűtő! |
![]() |
Nem bíbelődtünk a nyújtással... |
![]() |
...a szeletekből is nagyszerűen lehetett formákat szúrni |
![]() |
Egy adag kidíszítve :) |
![]() |
Melinda imádja, és ez a lényeg |
Így készült a keksz:
Finom linzer alaprecept
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg HIDEG vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat
csipetnyi só
Finom linzer alaprecept
18 dkg rétesliszt
7 dkg kukoricakeményítő
10 dkg hámozott, darált mandula
12 dkg HIDEG vaj
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 teáskanál vanília kivonat
csipetnyi só
A cukormázhoz egy tojás fehérjét kikeverünk annyi porcukorral, hogy megfelelő állagú legyen (ne túl folyós és ne túl sűrű), és ízesítjük pár csepp citromlével. A díszítéshez színes tortadarát és apró cukorkákat használtunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése