A magyar háziasszonyok többsége nem elégszik meg egy süteménnyel, minimum 2-3 féle kerül a húsvéti asztalra. Ilyenkor ugye elmaradhatatlan a kalács; sós változatát akár a sonka mellé is kínálhatod, az édes változatnak pedig számtalan variációja létezik - gyakorlatilag csak a fantáziád szab határokat. A kalács mellett a másik típus, amit ilyenkor általában mindenki készít, az aprósütemény. Ezek is lehetnek sósak és édesek, remek vendégvárók, praktikusan tárolhatók, és egy pici kreativitással igazán húsvétivá varázsolhatod őket :)
Az ünnepnapok felhozatalából azonban az igazi sütemények sem hiányozhatnak. Te már kitaláltad, mit fogsz sütni a húsvétoló családnak? Sok mindent figyelembe kell venni, ha végre nekiállunk: mennyi az időnk, a pénzünk, mennyire vagyunk jártasak a konyhában, mekkora a család, a vendégjárás... Én most két szuperfinom süteményt ajánlok neked; az első időigényes, de az egyik legfinomabb süti, amit valaha ettem (persze ízlések és pofonok), a másik pikk-pakk készen van, nagyon finom és mutatós. Szerintem mindkettő méltó az ünnepi asztalra.
Mézes krémes
Hozzávalók a 4 tésztalaphoz:
- 3 db tojás
- 1/2 cs (12,5 dkg) margarin
- 1 kk szódabikarbóna
- 3 ek méz
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg cukor
- 45 dkg finomliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 1 l tej
- 30 dkg rétesliszt
- 1 1/2 cs (37,5 dkg) margarin
- 2 cs Bourbon vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
- 25 dkg cukor
A kenéshez:
- 2,5 dl tej
- 2 ek rum (vagy aroma)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött habosra keverem, majd a masszába belekeverem a finomlisztet. A kész tésztát könnyű kézzel összegyúrom, négy egyenlő részre osztom, majd sütőlap méretűre nyújtom.
A krémhez a tejet és a lisztet állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzöm, majd hagyom teljesen kihűlni. A péphez aztán lassan hozzáadom a cukrot és a margarint.
A 4 tésztalapot óvatosan sütőlapra teszem, és egyenként kisütöm (néhány perc alatt elkészül, mert elég vékony). Amikor kivettem a sütőből, még melegen megkenem a tejes rummal.
Ezután elkezdődhet a rétegezés: egy réteg barna tészta, egy réteg fehér krém. Én úgy készítem, hogy a teteje tészta maradjon, szerintem így szebb is, és praktikusabb is, hiszen nem lesz csupa krém a vendégeink keze :)
Amikor megvagyok, a kész süteményt alufóliába csomagolom, és puhulásig - 1-2 nap - hideg helyen tárolom. Én úgy szeretem, ha falatnyi kis kockákra vagy téglalapokra van vágva, egyrészt, mert elég laktató süti, másrészt, mert szerintem így sokkal esztétikusabb, mint nagyobb darabokban tálalva.
![]() |
Az összeállított tésztát 4 részre osztom |
![]() |
A kész krém így néz ki |
![]() |
Kb. ilyen vékonyra kell nyújtani |
![]() |
Én egy tepsi hátoldalán szoktam kisütni a lapokat |
![]() |
Indul a rétegezés |
![]() |
A végén egyenesre vágom a széleket |
![]() |
A megpuhult süti - isteni!!! |
Búvártúrós
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a túrókupacokhoz:
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A túrókupacok hozzávalóit szintén kikeverem, és a lágy, nyers tésztára teáskanállal helyes kis kupacokat pakolok. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöm 30 percig, majd még további 5 percig alsó-felső sütéssel. Miközben sül a sütemény, a tészta felemelkedik, és a túró szépen elmerül - innen a neve :)
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg rétesliszt
- 20 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
- 1 db tojás
- 1,5 dl olaj
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 dl kefír
- 1 tk szódabikarbóna
Hozzávalók a túrókupacokhoz:
- 50 dkg túró
- 8-10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 cs vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
- 12 dkg olvasztott vaj
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A túrókupacok hozzávalóit szintén kikeverem, és a lágy, nyers tésztára teáskanállal helyes kis kupacokat pakolok. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöm 30 percig, majd még további 5 percig alsó-felső sütéssel. Miközben sül a sütemény, a tészta felemelkedik, és a túró szépen elmerül - innen a neve :)
![]() |
Sütés előtt |
![]() |
Sütés után |
![]() |
...és fogyasztásra készen :D |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése