2012. március 25., vasárnap

Édes locsolóvárás

A magyar háziasszonyok többsége nem elégszik meg egy süteménnyel, minimum 2-3 féle kerül a húsvéti asztalra. Ilyenkor ugye elmaradhatatlan a kalács; sós változatát akár a sonka mellé is kínálhatod, az édes változatnak pedig számtalan variációja létezik - gyakorlatilag csak a fantáziád szab határokat. A kalács mellett a másik típus, amit ilyenkor általában mindenki készít, az aprósütemény. Ezek is lehetnek sósak és édesek, remek vendégvárók, praktikusan tárolhatók, és egy pici kreativitással igazán húsvétivá varázsolhatod őket :)

Az ünnepnapok felhozatalából azonban az igazi sütemények sem hiányozhatnak. Te már kitaláltad, mit fogsz sütni a húsvétoló családnak? Sok mindent figyelembe kell venni, ha végre nekiállunk: mennyi az időnk, a pénzünk, mennyire vagyunk jártasak a konyhában, mekkora a család, a vendégjárás... Én most két szuperfinom süteményt ajánlok neked; az első időigényes, de az egyik legfinomabb süti, amit valaha ettem (persze ízlések és pofonok), a másik pikk-pakk készen van, nagyon finom és mutatós. Szerintem mindkettő méltó az ünnepi asztalra.


Mézes krémes



Hozzávalók a 4 tésztalaphoz:
  • 3 db tojás
  • 1/2 cs (12,5 dkg) margarin
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3 ek méz
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg cukor
  • 45 dkg finomliszt

Hozzávalók a krémhez:
  • 1 l tej
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 1/2 cs (37,5 dkg) margarin
  • 2 cs Bourbon vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
  • 25 dkg cukor
A kenéshez:
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek rum (vagy aroma)

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz fölött habosra keverem, majd a masszába belekeverem a finomlisztet. A kész tésztát könnyű kézzel összegyúrom, négy egyenlő részre osztom, majd sütőlap méretűre nyújtom. 
A krémhez a tejet és a lisztet állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzöm, majd hagyom teljesen kihűlni. A péphez aztán lassan hozzáadom a cukrot és a margarint.
A 4 tésztalapot óvatosan sütőlapra teszem, és egyenként kisütöm (néhány perc alatt elkészül, mert elég vékony). Amikor kivettem a sütőből, még melegen megkenem a tejes rummal. 
Ezután elkezdődhet a rétegezés: egy réteg barna tészta, egy réteg fehér krém. Én úgy készítem, hogy a teteje tészta maradjon, szerintem így szebb is, és praktikusabb is, hiszen nem lesz csupa krém a vendégeink keze :)
Amikor megvagyok, a kész süteményt alufóliába csomagolom, és puhulásig - 1-2 nap - hideg helyen tárolom. Én úgy szeretem, ha falatnyi kis kockákra vagy téglalapokra van vágva, egyrészt, mert elég laktató süti, másrészt, mert szerintem így sokkal esztétikusabb, mint nagyobb darabokban tálalva.



Az összeállított tésztát 4 részre osztom

A kész krém így néz ki

Kb. ilyen vékonyra kell nyújtani

Én egy tepsi hátoldalán szoktam kisütni a lapokat

Indul a rétegezés

A végén egyenesre vágom a széleket

A megpuhult süti - isteni!!!




Búvártúrós


Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 dl kefír
  • 1 tk szódabikarbóna


Hozzávalók a túrókupacokhoz:

  • 50 dkg túró
  • 8-10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor (vagy saját készítésű)
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • reszelt citromhéj


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A túrókupacok hozzávalóit szintén kikeverem, és a lágy, nyers tésztára teáskanállal helyes kis kupacokat pakolok. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütöm 30 percig, majd még további 5 percig alsó-felső sütéssel. Miközben sül a sütemény, a tészta felemelkedik, és a túró szépen elmerül - innen a neve :)

Sütés előtt

Sütés után

...és fogyasztásra készen :D

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...