Tudom, tudom, hogy egy eléggé megosztó étel, sokaknak már az állagától elmegy az étvágyuk, pedig tényleg isteni jó kis kanalaznivaló! Az pedig, hogy még az egészségednek is jót tesz - hiszen magas a rost tartalma, sőt, igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is (E-vitamin, B1-, B5-, B6-vitamin, vas, cink, magnézium, foszfor, kalcium, szelén, stb.) -, csak hab a tortán, nem?
Pár tudnivaló a zabról
Koleszterinszint-csökkentő, idegnyugtató, vérnyomás csökkentő, emésztést elősegítő, savlekötő hatású. Magas rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet ad, így akár a fogyókúrádba is becsempészheted.
Szóval a minap megpillantottam az egyik kis színes kerámiatartómban. Mostanában néha-néha, csak a müzlimbe kanalaztam egy-két kanállal belőle, de igazából teljesen mellőztem az étkezésemből. Rápillantottam, és a másodperc töredékéig eltűnődtem a hanyagolás okán. És mivel nem találtam nyomós indokot - meg nagyon nassolhatnékom is volt :))) - újra összedobtam egy jó kis zabkását... és persze most sem csalódtam. Azóta pedig újra rendszeresen fogyasztom.
Az én receptem végtelenül egyszerű. A zabkását is, mint a legtöbb olyan ételt, amit milliók készítenek el nap mint nap, ezerféleképp készítik. Én így:
1 adaghoz:

Az én receptem végtelenül egyszerű. A zabkását is, mint a legtöbb olyan ételt, amit milliók készítenek el nap mint nap, ezerféleképp készítik. Én így:
1 adaghoz:

- 1 pohár zabpehely (nekem erre van egy kb. 1,5 dl-es rendszeresítve)
- 1 pohár víz
- 1 pohár tej
- fahéj
- barnacukor és/vagy méz
- fagyasztott málna
- fél marék tört mogyoró vagy kesudió
Először egy száraz edényben kicsit megpirítom a pelyheket (ez akár el is hagyható, de én jobban szeretem eképpen), majd felöntöm a kétszeres mennyiségű folyadékkal. Ebben is kétféle (legalább) iskola van, van aki csak tejjel, mások csak vízzel készítik. Nekem a fele-fele arány jött be. Állandó kevergetés mellett pikk-pakk besűrűsödik. Ekkor adom hozzá a gondolatnyi fahéjat és a barnacukrot (ez utóbbitól kicsit karamelles ízhatást érhettek el). Ha mézzel készítem, akkor azzal picit várok, hadd hűljön langyosra a kása, hogy a méz értékes összetevői ne vesszenek el a forró ételben. A végén pedig fagyasztott málnát dobok bele. Ennek két oka van, az egyik ízlésbeli, a másik pusztán praktikus: én úgy szeretem a zabkását, ha az édes ízt kiegészíti egy kis savanykás fanyarság, és mivel a kedvenc gyümölcsöm a málna, szinte mindig ezzel a készítem. A fagyasztott gyümölcs mellett pedig az szól, hogy a kiéhezettnek nem kell hosszú perceket várnia, míg a forró étel megfelelően kihűl, hanem egy-két kavarintás után azonnal nekiláthat ;) Utolsó lépésként meghintem egy kis tört mogyoróval; ez a látványon is dob, és egy kis ropogósságot is adunk a puha állaghoz.
Ennyi! Egyszerű de nagyszerű, ugye?
...azért nem csak egészséges nasi készült a héten... hanem egy kis MÁKOS GUBA is :)))
2 megjegyzés:
Nyami... kar hogy nalunk nincs mak, kovetkezo alkalommal hozok mostmar tuti!!:-) Te sutod a gubat?
Persze, hogy sütöm!! Úgy jó (mármint nekem), ha a teteje isteni ropogós, belül pedig szinte krémes. Vigyél sok mákot, ott nem hiszem, hogy gond lesz belőle :D :D
Megjegyzés küldése