2013. január 29., kedd

Egészséges nasi

Egy-két hete újra felfedeztem régi kedvencemet, a zabkását :) Pár éve rengeteget faltam belőle, mert habár nem tartozik a legszebb ételek közé (bár ugye ízlések és pofonok...), de nagyon-nagyon finom, és még egészséges is!



Tudom, tudom, hogy egy eléggé megosztó étel, sokaknak már az állagától elmegy az étvágyuk, pedig tényleg  isteni jó kis kanalaznivaló! Az pedig, hogy még az egészségednek is jót tesz - hiszen magas a rost tartalma, sőt, igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is (E-vitamin, B1-, B5-, B6-vitamin, vas, cink, magnézium, foszfor, kalcium, szelén, stb.) -, csak hab a tortán, nem?

Pár tudnivaló a zabról
Koleszterinszint-csökkentő, idegnyugtató, vérnyomás csökkentő, emésztést elősegítő, savlekötő hatású. 
Magas rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet ad, így akár a fogyókúrádba is becsempészheted.


Szóval a minap megpillantottam az egyik kis színes kerámiatartómban. Mostanában néha-néha, csak a müzlimbe kanalaztam egy-két kanállal belőle, de igazából teljesen mellőztem az étkezésemből. Rápillantottam, és a másodperc töredékéig eltűnődtem a hanyagolás okán. És mivel nem találtam nyomós indokot - meg nagyon nassolhatnékom is volt :))) - újra összedobtam egy jó kis zabkását... és persze most sem csalódtam. Azóta pedig újra rendszeresen fogyasztom.

Az én receptem végtelenül egyszerű. A zabkását is, mint a legtöbb olyan ételt, amit milliók készítenek el nap mint nap, ezerféleképp készítik. Én így:

1 adaghoz:

  • 1 pohár zabpehely (nekem erre van egy kb. 1,5 dl-es rendszeresítve)
  • 1 pohár víz
  • 1 pohár tej
  • fahéj
  • barnacukor és/vagy méz
  • fagyasztott málna
  • fél marék tört mogyoró vagy kesudió

Először egy száraz edényben kicsit megpirítom a pelyheket (ez akár el is hagyható, de én jobban szeretem eképpen), majd felöntöm a kétszeres mennyiségű folyadékkal. Ebben is kétféle (legalább) iskola van, van aki csak tejjel, mások csak vízzel készítik. Nekem a fele-fele arány jött be. Állandó kevergetés mellett pikk-pakk besűrűsödik. Ekkor adom hozzá a gondolatnyi fahéjat és a barnacukrot (ez utóbbitól kicsit karamelles ízhatást érhettek el). Ha mézzel készítem, akkor azzal picit várok, hadd hűljön langyosra a kása, hogy a méz értékes összetevői ne vesszenek el a forró ételben. A végén pedig fagyasztott málnát dobok bele. Ennek két oka van, az egyik ízlésbeli, a másik pusztán praktikus: én úgy szeretem a zabkását, ha az édes ízt kiegészíti egy kis savanykás fanyarság, és mivel a kedvenc gyümölcsöm a málna, szinte mindig ezzel a készítem. A fagyasztott gyümölcs mellett pedig az szól, hogy a kiéhezettnek nem kell hosszú perceket várnia, míg a forró étel megfelelően kihűl, hanem egy-két kavarintás után azonnal nekiláthat ;) Utolsó lépésként meghintem egy kis tört mogyoróval; ez a látványon is dob, és egy kis ropogósságot is adunk a puha állaghoz.

Ennyi! Egyszerű de nagyszerű, ugye?


...azért nem csak egészséges nasi készült a héten... hanem egy kis MÁKOS GUBA is :)))




2 megjegyzés:

Nyuli írta...

Nyami... kar hogy nalunk nincs mak, kovetkezo alkalommal hozok mostmar tuti!!:-) Te sutod a gubat?

Luca írta...

Persze, hogy sütöm!! Úgy jó (mármint nekem), ha a teteje isteni ropogós, belül pedig szinte krémes. Vigyél sok mákot, ott nem hiszem, hogy gond lesz belőle :D :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...